U trendu

Mekejn: Živimo u nemirnim vremenima

Američki republikanski senator Džon Mekejn i slovenački predsednik predsjednik Borut Pahor istakli su danas, nakon razgovora na Brdu kod Kranja važnost saradnje država u okviru NATO saveza s obzirom na osetljivu situaciju u međunarodnim odnosima u svetu, te se zauzeli za mirno rešavanje sporova.

Mekejn, koji je u Sloveiji boravio povodom 15. godišnjice američkog priznanja te zemlje, rekao je novinarima da „živimo u nemirnim vremenima“, posebno istakavši stanje na Bliskom Istoku i u tom kontekstu spomenuo i jučerašnju američku intervenciju na vazdušnu bazu režima u Siriji.

„Naši su odnosi, a posebno u NATO savezu, sada važniji nego ikada posle kraja Hladnog rata“, kazao je Mekejn izrazivši uverenje da se zajedničkom saradnjom država u okviru Severnoatlantskog saveza može uspešno odoleti izazovima koji predstavljaju sigurnosne opasnosti kao što je radikalni islamski ekstremizam.

Mekejn je rekao da je Pahoru u razgovoru garantovao snažnu privrženost SAD mirnim rešenjima u slučajevima kada dolazi do različitih stavova između susednih država.

Američki napad krstarećim raketama na vaduhoplovnu bazu u Siriji, po rečima Mekejna, prvi je važan korak protiv kršenja ljudskih prava i prema zaustavljanju ratnih strahota u Siriji.

Nije reč samo o bojnim otrovima nego i kasetnim bombama i drugim načinima na koji režim ubija nedužno civilno stanovništvo, a rat u Siriji treba završiti, istaka je.

Osvrnuvši se na odnose SAD i Rusije, Mekejn je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao kibernetičkim napadima da deluje na rezultat američkih izbora, a na isti način nastoji da se umeša i u izborni proces u Fancuskoj.

Što se tiče ukrajinske krize, Mekejn se zauzeo za potrebu osiguranja oružja Ukrajini kako bi se mogla obraniti.

„Putin želi da obnovi rusku imepriju, zato su rotacije NATO snaga na području baltičkih država vrlo značajne, istaknuo je američki senator nakon susreta“, naveo je Mekejn, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.