U trendu

Meksički narko-kartel predao članove bande odgovorne za otmicu Amerikanaca

MEKSIKO SITI – Meksički narko-kartel predao je članove bande za koje tvrdi da su odgovorni za otmicu četvorice Amerikanaca i izvinio se zbog njihove „nediscipline“.

Pet osumnjičenih za ubistvo dvoje od četvoro Amerikanaca, kao i jedne Meksikanke slučajno zatečene u pucnjavi, ostavljeni su vezani u vozilu zajedno sa rukom ispisanom beleškom, preneo je londonski „Tajms“.

Fotografija objavljena u lokalnim medijima u četvrtak prikazuje osumnjičene kako leže na trotoaru, licem okrenutom nadole, pored pisma koji je navodno napisala frakcija „Škorpion“ iz Zalivskog kartela, koja dominira državom Tamaulipas.

Tvrdi se da su članovi bande prekršili pravila o „poštovanju života i dobrobiti nevinih“.

„Odlučili smo da predamo one koji su bili direktno uključeni i odgovorni u događajima, koji su sve vreme delovali u skladu sa sopstvenim odlukama i nedostatkom discipline“, navodi se u pismu.

U pismu, koje je AP dobio preko službenika za sprovođenje zakona države Tamaulipas, frakcija „Škorpion“ izvinila se stanovnicima Matamorosa gde su kidnapovani Amerikanci, zatim Meksikanki koja je poginula u pucnjavi u kartelu, kao i četvorici Amerikanaca i njihovim porodicama.

Rođaci Amerikanaca kidnapovanih u Meksiku rekli su da navodno izvinjenje meksičkog kartela okrivljenog za napad nije umanjilo bol zbog ubijanja ili ranjavanja njihovih najmilijih.

Zvaničnici istražuju da li su napadači zamenili Amerikance za švercere droge sa Haitija.

Žrtve, koje su doputovale iz teksaškog grada Braunsvila, upale su u zasedu prošlog petka ubrzo nakon što su automobilom registarskih oznaka Severne Karoline stigli u Matamoros.

Na video snimku se vide kako se žrtve utovaruju u zadnji deo kamiona.

Ubijena su dvojica iz grupe, po imenu Zindel Braun i Šeid Vudard, a Meksikanka Areli Pablo Servando (33), umrla je nakon što ju je očigledno pogodio zalutali metak.

Preživeli su identifikovani kao Latavija Vašington Mekgi, Vudardov rođak, i Erik Vilijams, koji je pogođen u levu nogu.

Onu su pronađeni u utorak na periferiji grada.

Majka Latavije Mekgi rekla je da je njena ćerka prešla granicu kako bi se podvrgla proceduri „zatezanja stomaka“.

Navodi se da joj se Vudard pridružio kako bi pružio podršku i proslavio svoj rođendan, koji bi bio u četvrtak.

Tužioci su u međuvremenu otkrili da su zaplenili vozilo hitne pomoći koje su napadači navodno koristili da bi odvezli žrtve u kliniku u Matamorosu na lečenje nakon pucnjave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.