U trendu

Meksiko bira donji dom Kongresa

MEKSIKO SITI – Meksikanci će danas izaći na birališta kako bi izabrali novi saziv donjeg doma Kongresa, državne guvernere i lokalne poslanike, u političkoj trci viđenoj kao referendum za pokušaj predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da prodrma državne institucije.

Za izbor 500 mesta u donjem domu, 15 državnih guvernera i lokalne poslanike, pravo glasa imati 93,5 miliona glasača, a predizbornu kampanju obeležilo je nasilje u kojem je mesecima unazad ubijeno 88 političara u napadima narko-kartela, za koje se veruje da žele da nametnu svoje kandidate.

Prema najnovijim anketama, Obradorov Nacionalni pokret za obnovu bi mogao da izgubi određen broj mesta, od 253 koliko ih trenutno ima u donjem domu, ali će najverovatnije zadržati većinu, uz pomoć saveznika Zelenih i Radničke partije, preneo je AP.

Otkako je preuzeo dužnost 2018. godine, Lopez Obrador je povećao ulogu države u oblasti energetike i drastično je smanjio troškove vlade kako bi usmerio sredstva ka siromašnim građanima i prioritetnim infrastrukturnim projektima.

Glasanje za Senat još nije na dnevnom redu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.