U trendu

Meksiko blokira bankovne račune osumnjičenih krijumčara migranata

Meksiko je danas objavio da je blokirao bankovne račune dvadesetak ljudi osumnjičenih za povezanost s trgovinom ljudima i da su organizovali ilegalne karavane migranata.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je obaveštajna služba identifikovala 26 osumnjičenih i da je primetilo prebacivanje novca od oktobra 2018. godine. Tada su počeli da kreću prvi tajni karavani iz Srednje Amerike ka granici sa SAD.

Sumnjalo se da migranti ilegalno plaćaju svoje prevoznike, a zatim je uočena povezanost prolaska karavana s migrantima i novčanih doznaka iz Salvadora, Hondurasa, Gvatemale, Kameruna, SAD i Velike Britanije, navelo je Ministarstvo.

Meksiko upravo pokušava da izbegne kaznene carine koje Vašington namerava da uvede optužujući Meksiko da nedovoljno kontroliše priliv ilegalnih migranata. SAD su zapretile da će u ponedeljak uvesti taksu od pet odsto na svu robu iz Meksika, a taj procenat bi do oktobra mogao postepeno da poraste do 25 odsto.

Na kraju današnjeg sastanka u Stejt deprtmentu u Vašingtonu meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je da je ostvaren napredak u pregovorima o tome.

Bela kuća je medjutim i danas ocenila da Meksikanci ne čine dovoljno da zaustave migraciju ka SAD.

Meksikanci su u sredu zaustavili jedan karavan od 1.200 migranaa iz Srednje Amerike i uhapisili 420.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.