U trendu

Meksiko i SAD postigli novi bezbednosni sporazum

MEKSIKO SITI – SAD i Meksiko raspravljali su o novom zajedničkom bezbednosnom planu za pomoć u borbi protiv narkokartela, tokom susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, sa ciljem popravljanja narušenih veza dve države.

Bajdenova administracija se sve više oslanja na svog južnog suseda kako bi zaustavila priliv latinoameričkih migranata koji putuju u SAD, a Vašington je od 2007. usmerio oko 3,3 milijarde dolara za pomoć Meksiku u borbi protiv kriminala prema prethodnom sporazumu koji je postignut 2008.

Poseta američkog državnog sekretara Meksiku u petak predstavlja prvi dijalog o bezbednosti na visokom nivou između dve države koji predvodi Bajdenova administracija, a u kojem su delegacije pokušale da obuhvate više bezbednosnih problema, od tokova droge u SAD, do krijumčarenja oružja američke proizvodnje u Meksiko, prenosi Rojters.

U zajedničkoj izjavi o novom sporazumu dve zemlje su se obavezale da će raditi na uzrocima nasilja i zavisnosti od droga, kao i da će nadgledati luke preko kojih se vrši krijumčarenje hemikalija potrebnih za proizvodnju narkotika poput fentanila, koji dovodi do rekordnog broja smrtnih slučajeva od predoziranja na tlu SAD.

„Posle 13 godina od Merida inicijative, vreme je za sveobuhvatan novi pristup našoj bezbednosnoj saradnji, u kojoj ćemo biti zastupljeni kao ravnopravni partneri u definisanju naših zajedničkih prioriteta“, rekao je Blinken.

Lopez Obrador je kasnije u tvitu poručio da postoje „odlični uslovi za otvaranje nove faze bilateralnih odnosa“, a takođe je pozvao američkog predsednika Džozefa Bajdena da poseti Meksiko.

Odnosi SAD i Meksika pretrpeli su veliki udarac prošlog oktobra, kada su američki agenti za borbu protiv narkotika uhapsili meksičkog bivšeg ministra odbrane Salvadora Sinfuegosa.

On je oslobođen nakon intenzivnog meksičkog pritiska, ali je hapšenje zaoštrilo odnose i narušilo bezbednosnu saradnju, navodi Rojters.

Nagli porast broja izbeglica iz Haitija i drugih latinoameričkih državljana koji stižu na granicu SAD i Meksika doveo je Bajdenovu administraciju u novu krizu prošlog meseca i naglasio potrebu da se Vašington oslanja na Meksiko kako bi se zaustavio priliv migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.