U trendu

Meksiko: Izrael da se izvini što pozdravlja Trampov zid

Izrael bi trebalo da se izvini zbog toga što je premijer te zemlje Benjamin Netanijahu pozdravio planove američkog predsednika Donalda Trampa da izgradi zid na granici s Meksikom, izjavio je danas meksički ministar spoljnih poslova, nazvavši Netanijahuov potez „agresijom protiv Meksika“.

„Mislim da bi izvinjenje… bilo primereno u ovom slučaju. Apsolutno je neshvatljivo da se izraelski premijer izražava na ovakav način, što mi iskreno smatramo agresijom“, istakao je šef meksičke diplomatije Luis Videgaraj, napomenuvši da je Izrael „blizak prijatelj“ Meksika, prenosi Rojters.

Netanijahu je u tvitu u petak napisao: „Predsednik Tramp je u pravu. Ja sam izgradio zid duž južne granice Izraela. Zaustavio sam sve ilegalne imigrante. Veliki uspeh. Sjajna ideja“.

Zbog tog tvita je izraelski premijer naišao na kritike i kod kuće i izvan zemlje, naročito od strane Meksika u subotu, a izraelska vlada je potom pokušala da ublaži efekat tvita saopštivši da je premijer mislio na „specifično bezbednosno iskustvo Izraela“ i da nije imao nameru da iznosi stav o odnosima SAD i Meksika.

Međutim, Videgaraj kaže da to objašnjenje nije dovoljno i da izraelska vlada mora da razjasni i „koriguje“ svoj stav.

„Pitao bih premijera Netanijahua koliko je zidova predsednik Tramp rekao da želi da izgradi. Očigledno je mislio na odnose sa Meksikom, i trebalo bi da budemo ozbiljni i preuzmemo odgovornost za ono što kažemo“, rekao je danas šef meksičke diplomatije.

Zid koji Tramp planira da izgradi na granici s Meksikom, kako bi zaustavio ilegalne imigrante, izazvao je ozbiljnu napetost u meksičko-američkim odnosima u trenutku kada američki predsednik preti nametanjem kaznenih poreza Meksiku kako bi uravnotežio trgovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.