U trendu

Meksiko pooštrava kazne za femicid

MEKSIKO SITI – Lokalni poslanici u
Meksiku odobrili su zakon kojim će biti suspendovana roditeljska prava za muškarce koji su pod istragom za femicid, kao i pooštrene sankcije za napade na žene kiselinom.

Meksiko se suočava sa jednim od najviših nivoa rodnog nasilja u svetu, a ubistva žena i devojaka dovela su do žestokih protesta u toj zemlji, prenosi Rojters.

Poslanici u centralnoj državi Puebla jednoglasno su podržali izmene zakona kojima bi bila „ukinuta, suspendovana ili modifikovana roditeljska prava u slučajevima femicida“, što je izazvalo glasno odobravanje u sali nakon odavanje pošte žrtvama femicida minutom ćutanja.

Zakon je dobio ime Monzonov zakon, po advokatu Sesiliji
Monzon, koji je ubijena prošlog maja. Vlasti su kasnije uhapsile glavnog osumnjičenog, bivšeg kongresmena i oca njenog deteta.

Državni zakonodavci su takođe jednoglasno usvojili zakon o
sankcionisanju napada kiselinom na žene kaznom do 40 godina zatvora, koji tretira taj zločin kao ekvivalent pokušaju femicida.

Zakon je nazvan Maleninim zakonom, po saksofonistkinji Mariji Eleni Rios, koja je svedočila o napadu kiselinom u kojem je zadobila teške opekotine.

„Neka ova reforma bude primer na nacionalnom nivou koji će nam omogućiti bolji pravni okvir i pristup životu bez nasilja“, napisala je lokalna poslanica Nora Eskamila na Tviteru.

Broj ubijenih žena u Meksiku u 2022. godini povećan je za više od 600 – na 7.646, a većina slučajeva je proglašena za lakša krivična dela ubistva iz nehata.

To je u proseku više od 20 ubijenih žena svakog dana.

Vladini podaci iz 2019. godine pokazuju da su na svakih 100 ubijenih žena u Meksiku izrečene samo četiri kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.