U trendu

Mektić: BiH ne može da reši problem smeštaja migranata

SARAJEVO – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da vlasti te zemlje pokušavaju da reše problem smeštaja ilegalnih migranata, ali da nijedna opšina ne želi da da saglasnost da se kampovi otvore na njenoj teritoriji.

Povodom odluke lokalne vlasti u Bihaću da uskrate finansiranje migrantskog kampa Vučjak i tako utiču na njegovo zatvaranje i premeštanje migranata na neku drugu lokaciju, Mektić je rekao da su u svim telima državne vlasti svesni tih problema, ali da nijedna opšina ne želi sarađivati.

„Nemamo ovlašćenja da bilo koga nateramo na to“, kazao je Mektić za javni servis BHT.

Vlasti Republike Srpske ranije su zapretile kako neće dopustiti da se migranti, koji upravo preko tog entiteta ulaze u BiH, u njemu i zadržavaju i da će ih sve prebaciti na područje Federacije BiH.

U FBiH prihvatni centri postoje samo kod Sarajeva i u Bihaću, gde boravi između pet i šest hiljada mugranata, tvrdi gradonačelnik Šuhret Fazlić.

On je ukazao na čijenicu da je Srbija problem rešila tako što je migrante smestila u čak 18 kampova u različitim delovima zemlje.

„Tamo imate Komesarijat za izbeglice koji o tome vodi računa“, kazao je Fazlić. koji tvrdi kako je u BiH država kriva zbog eskalacije migrantske krize.

Vlasti u Bihaću predlagale su da se migranti iz Vučjaka, ali i kampova Miral i Bira u središtu grada, premeste na nenaseljenu lokaciju Medenog polja, ali su se odmah usprotivile vlasti Bosanskog Petrovca, gđe je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti. prenosi Hina.

„Niko ovde ne želi migrante“, poručio je načelnik Petrovca Dejan Prošić dodajući da će se lokalno stanovništvo iseliti u slučaju da ih ipak tamo premeste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.