U trendu

Melanšon: Premijerka Elizabet Born nema većinu u parlamentu

PARIZ – Francuska premijerka Elizabet Born trebalo bi da ispoštuje tradiciju glasanja o poverenju pred novoizabranom Narodnom skupštinom, izjavio je danas lider levice Žan-Lik Melanšon, koji tvrdi da ona nema većinu.

„Ona će biti poražena“, poručio je Melanšon, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao Melanšon, francuske levičarske stranke koje su zajedno vodile kampanju kao savez „Nupes“, sada bi trebalo da formiraju jednu poslaničku grupu koja će postati druga po veličini u Narodnoj skupštini, posle koalicije „Zajedno“ predsednika Emanuela Makrona.

On je novinarima kazao da je njegova sugestija uglavnom zasnovana na činjenici da bi, odvojeno, krajnja levica, komunisti, socijalisti i zeleni koji čine „Nupes“ imali manje članova od krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja.

Francuska levičarska koalicija „Nupes“ najavila je ranije danas da planira da 5. jula podnese predlog za izglasavanje poverenja vladi francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Prema najnovijim podacima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, koalicija „Zajedno“ predsednika Makrona osvojila je 38,48 odsto glasova ili 245 mandata u skupštini, što znači da nije uspela da zadrži apsolutnu većinu.

Levičarska koalicija „Nupes“ Žan-Lik Melanšona dobila je 131 mandat, a „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen 89 mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar