U trendu

Menja mišljenja: Tramp menja stav prema NATO i Kini

Američki predsednik Donald Tramp promenio je svoj stav prema NATO i Kini – Alijansu više ne smatra „zastarelom“ organizacijom, a za Kinu kaže da je neće označiti kao „manipulatora valutom“, iako je suprotno najaviljivao tokom predizborne kampanje.

„Rekao sam da je (NATO) zastareo. Nije više zastareo“, rekao je Tramp.

Tramp, koji se juče sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, smatra da je pretnja od terorizma ukazala na značaj Alijanse.

On je, takođe, pozvao NATO da uradi više da pomogne iračkim i avganistanskim „partnerima“.

„Generalni sekretar (NATO) i ja smo imali produktivan razgovor o tome šta NATO još može da učini u borbi protiv terorizma. Žalio sam se na to odavno i oni su uneli promene, i sada se bore protiv terorizma“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.

AFP je juče preneo da je Tramp ponovio da evropske članice Alijanse moraju da „plate ono što duguju“.

„Ukoliko druge zemlje plate svoj udeo umesto što se oslanjaju na SAD da napravi razliku, svi ćemo biti mnogo bezbedniji“, smatra američki predsednik.

Tramp koji je tokom predizborne kampanje govorio o prevaziđenosti Alijanse sada je rekao da NATO „više nije prevaziđen“.

Bi-Bi-Si primećuje da Tramp nije promenio stav samo prema Alijansi.

U intervjuu za „Vol Strit Džurnal“, američki predsednik je rekao da neće označiti Kinu kao „manipulatora valutom“, iako je u predizbornoj kampanji u više navrata obaćao da će to uraditi prvog dana ulaska u Belu kuću.

Tramp je juče rekao da ga sa kineskim predsednikom Si Đinpingom povezuje „dobra hemija“, dodavši da veruje da je Peking spreman da sarađuje sa Vašingtonom po pitanju Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.