U trendu

Mere Užica za smanjenje aerozagađenja

UŽICE – Grad Užice izdvojio je ove godine iz gradskog budzeta 40 miliona dinara za mere energetske efikasnosti, nabavku kotlova na pelet i gas kako bi se smanjilo aerozagađenje u gradu.

Danas su predstavljene i druge konkretne mere čija će realizacija znatno smanjiti nivo aerozagađenja u gradu.

„Druga konkretna mera je pošumljavanje u okviru koje ćemo u saradnji sa MInistarstvom ekologije pošumiti oko 10 hektara u gradu“, rekao je užički gradonačelnik Tihomir Petković i dodao da grad do kraja februara očekuje pomoć Ministarstva finansija i Vlade u iznosu od oko 80 miliona evra za konverziju kotlarnice u Savetovalištu za majku i dete i kotlarnice na Medaju u centru grada.

S merama energetske efikasnosti grad je počeo 2015. godine sa samo četiri miliona dinara. Prethodnih pet godina uložena su 52 miliona, a merama je obuhvaćeno 600 objekata. Monitoring vazduha u Užicu vrši se već 30 godina, a građani će uskoro informacije o kvalitetu vazduha moći da prate i na sajtu grada.

„Često nas pitaju za podatke sa aplikacije Air visual. Ja moram da kažem da je to aplikacija koja koristi podatke sa automatskih mernih stanica i zato pozivam građane da se o kvalitetu vazduha u gradu informišu na sajtu grada i Zavoda za javno zdravlje Užice“, rekla je Dunja Đenić,

Najveće zagađenje stiže od individualnih ložišta kojih u gradu ima oko 16000, ali i od saobraćaja. Ostaje da se uradi i konverzija kotlarnice ZC koja je takođe veliki zagađivač, ali i završetak kotlarnice na Međaju u centru grada. Uvođenje ekoloških autobusa, završetak studije o taksi prevozu i izgradnja parking mesta takođe bi trebalo da daju konkretne rezultate.

Ovih dana gradsko rukovodstvo će pregovarati i sa predstavnicima preduzeća Užice gas o mogućnosti smanjivanja cene priključka domaćinstava na gas, a polovinom februara izaći će i konkurs za mere energetske efikasnosti na koje se mogu prijaviti građani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.