U trendu

Merkel: Bez produzetka roka za evakuaciju na samitu G7

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da razgovori koji su danas imali lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) nisu doveli do toga da se produži rok za evakuaciju iz Kabula i posle 31. avgusta.

„Konferencija nije rezultirala novim datumima (o završetku misije evakuacije)“, rekla je Merkel novinarima nakon virtuelnog sastanka lidera G7.

Ona je dodala da se „intenzivno razgovaralo“ o tome da li bi civilni aerodrom u Kabulu mogao da se koristi nakon navednog roka i istakla da je Nemačka spremna da sarađuje sa susedima Avganistana, kao što su Pakistan i Iran, kako bi pomogla izbeglicama, prenosi Rojters.

Ranije je najavljeno da će lideri G7 razgovarati danas o potencijalnom produženju roka za evakuaciju više hiljada ljudi koji pokušavaju da odu iz Avganistana, a koji ističe 31. avgusta, kao i o tome da li da priznaju talibansku vladu ili da joj uvedu sankcije.

Britanski premijer Boris Džonson ranije danas je rekao da u G7 postoji saglasnost o tome da je prvi uslov za talibane da odobre siguran prolaz Avganistancima koji žele da napuste zemlju i nakon dogovorenog roka 31. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar