U trendu

Merkel i šefica njene stranke lete u SAD odvojenim avionima

BERLIN – Nemačka kancelarka i njena ministarka odbrane lete danas u SAD odvojenim avionima, samo nekoliko dana nakon što je vladajuća koalicija u Nemačkoj donela paket mera protiv klimatskih promena, objavio je „Politiko“, pozivajući se na nemačke medije.

Kancelarka Angela Merkel će za Njujork, gde se održava Generalna skupština UN, poleteti vladinim avionom sa aerodroma u Berlinu oko 15.30 sati, zajedno sa delegacijom od 55 članova, piše „Bild am zontag“.

Anegret Kramp-Karenbauer, ministarka odbrane i predsednica Hrišćansko-demokratske unije, sa istog aerodroma poletece sat kasnije. Ona, naime, putuje u Vašington, gde će se sastati sa američkim kolegom Markom Esperom.

Nekoliko nemačkih listova, uključujući i „Špigl“, objavili su da je prvobitno bilo planirano da one zajedno putuju, a da će Kramp-Karenbauer da se vrati komercijalnim letom u ponedeljak, odnosno dan ranije pre Merkelove.

Portparol kancelarke je za „Politiko“, međutim, rekao da su „putovanja nezavisno planirana“.

Nemačka vlada je pre dva dana postigla nakon duge sednice dogovor oko klimatskog paketa kojim bi trebao obezbediti postizanja klimatskih ciljeva zemlje do 2030. godine.

„Iza nas je jedan dug i radno intenzivni sastanak. No na kraju smo ipak u vladinom odboru posvećenom klimatskoj politici doneli zaključke za ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. i za razdoblje nakon toga“, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon sednice klimatskog odbora nemačke vlade, tzv. klimatskog kabineta.

Paket mera demohršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel predviđa subvencije u stambenom i saobraćajnom sektoru kojima bi se finansirao prelaz na održive izvore energije kao i bolju toplotnu izolaciju objekata.

Istovremeno bi fosilna goriva poput benzina, dizela, lož ulja i uglja poskupeli zbog postupnog uvođenja obračunavanja dodatne takse koja bi se ravnala po količini emisije ugljen dioksida.

Prema nekim procenama, ova mera bi trebalo da poskupi gorivo za oko 12 evro centa po litri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar