U trendu

Merkel i Šojble u Nemačkoj optuženi za ucenjivanje

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble oštro su napadnuti u Nemačkoj zbog načina na koji su rukovodili pregovorima o grčkoj dužničkoj krizi, uz optužbe opozicionih političara za ucenjivanje Atine, piše britanski Gardijan.

Neki poslanici Bundestaga, koji će u petak glasati o pregovorima za treći paket pomoći Grčkoj, optužili su Šojblea da je namerno pokušao da podeli Evropu.

Ankete, međutim, pokazuju da većina Nemaca odobrava način na koji su Merkelova i Šojble postupali u pregovorima. Prema jednom istraživanju objavljenom sinoć, 64 odsto ispitanih je pozdravilo Šojbleovo ponašanje, dok je 62 dalo podršku za nastup kancelarke.

S druge strane, Nemci su zbunjeni velikom negativnom reakcijom na Nemačku na društvenim mrežama i medijima širom Evrope i SAD, navodi Gardijan.

„Na internetu, Nemačka je bauk“, navodi Bild, dodajući da je na tviteru pored heštaga „#ThisIsACoup“ bilo poziva za bojkot nemačkih proizvoda pod heštagom „#BoycottGermany“ i „#StopBuyingGermany“.

Finansijski stručnjak partije Zelenih Gerhard Šlik optužio je Šojblea za „krajnje opasno“ delovanje kada je predložio privremeni izlazak Grčke iz evrozone i rekao da je ministar finansija zauzeo potpuno novu pregovaračku poziciju kada je to predložio bez odobrenja ostatka vlade.

Zamenik vođe levičarske partije Linke Ditmar Barč optužio je nemačku vladu za iznudu.

„Ovi pregovori rezultirali su nemačkim diktatom i ničim drugim do ucene“, rekao je Barč, dodajući da je Šojble „slomio užasno mnogo porcelana“.

Barč je rekao da je s predlogom za izlazak grčke iz evrozone Šojble postupio na „užasan“ način.

Šef liberalne Slobodne demokratske partije (FDP) Kristijan Lindner optužio je Angelu Merkel za usvajanje „nebulozne“ pregovaračke strategije, dodajući da je Šojbleova „promena smera“ bila „s pravne perspektive krajnje sporna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar