U trendu

Merkel: Nemačka je posvećena da pomogne Ukrajini

KIJEV – Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se u Kijevu založila za nastavak zaustavljenih mirovnih napora za istočnu Ukrajinu i istakla da je Nemačka posvećena da pomogne Ukrajini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, Merkelova se zalagala za rad na tome da se održi sastanak lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske o situaciji u istočnoj Ukrajini, koji je poslednji put realizovan 2019. godine.

„To bi po mom mišljenu donelo napredak, ako uspemo da napravimo dobar plan. Drago mi je što je predsednik Zelenski spreman da to učini“, rekla je kancelarka, preneo je AP.

Zelenski je rekao da Kijev traži trajno primirje na istoku Ukrajine i pozvao je zapadne partnere da izvrše pritisak na Rusiju kako bi postigli napredak u istočnoj Ukrajini.

„Sve dok nema napretka, pritisak na Rusiju bi trebao nastaviti. Želimo da vidimo aktivne napore naših zapadnih partenera“, rekao je Zelenski.

Merkelova je rekla da očekuje da će sledeća nemačka vlada „raditi u istom duhu“ sa Ukrajinom, nastojeći da zemlja povrati svoj teritorijalni integritet i omogućiti joj nastavak domaćih reformi.

Kancelarka je govorila o američko-nemačkom sporazuma prošlog meseca kojim se dozvoljava završetak gasovoda Severni tok 2 iz Rusije u Nemačku bez uvođenja američkih sankcija nemačkim entitetima.

Merkelova je objasnila da je njena „obaveza kao nemačka vlada da spreči brige predsednika Zelenskog i da njegovu zabrinutost shvata veoma ozbiljno“.

Kancelarka je rekla da će se Berlin „zalagati za dalje sankcije u evropskim okvirima ako se potkrepi sumnja da se gasovod koristi kao političko oružje“, kao što je Zelenski tvrdio.

Zelenski je na tu konstataciju dodao da je Kijev pokrenuo konsultacije sa Evropskim parlamentom i nemačkom vladom u vezi sa Severnim tokom 2 i dodao da će se u ponedeljak u Kijevu sastati ministri SAD, emačke i Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.