U trendu

Merkel: Odluka Belorusije bez presedana i neprihvatljiva

BERLIN – Odluka Belorusije da natera avion da sleti i uhapsi novinara koji se nalazio u avionu je bez presedana i neprihvatljiva, izjavila je danas nemacka kancelarka Angela Merkel, zahtevajući da disident odmah bude pušten na slobodu.

„Razgovarali smo o tom pitanju veoma intezivno i svi smo se složili da je to neprihvatljiv čin bez presedana“, rekla je Merkelova nakon samita EU u Briselu, preneo je Rojters.

„To je bilo prinudno sletanje koje je ljude dovelo u opasnost i dovelo do hapšenja novinara Romana Protaševiča i njegove partnerke. Molimo Belorusiju da odmah pusti oboje“, rekla je Merkelova.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, kako tvrdi agencija, naredio je u nedelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije „Rajaner“ u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju britanske novinske agencije se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion „Rajanera“ do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.