U trendu

Merkel sa Bajdenom o Avganistanu

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji u Avganistanu.

„U telefonskom razgovoru Merkelova je prenela nemački pogled na potrebu da se što je moguće više avganistanskim državljanima koji su podržavali Nemačku omogući napuštanje zemlje. Merkel i Bajden su dogovorili dalju tesnu saradnju, kao i saradnju između Bundesvera i američkih bezbednosnih snaga na aerodromu u Kabulu. Jedinstveni su u stavu da treba što više osoba, kojima je potrebna zaštita, izvesti iz zemlje“, naveo je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Takođe Merkelova razgovarala je danas i sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirsijajevim, kojem je šefica nemačke vlade zahvalila na logostičkoj podršci u sprovođenju nemačkih letova za evakuaciju građana.

Sinoć je Merkelova razgoavrala i sa predsednikom Pakistana Imranom Kanom, kao i sa emirom Katara Tamimom Al Tanijem.

U svim telefonskim razgovorima, preneo je Zajbert, kancelarka je iznela zahtev da talibani moraju odustati od nasilja, da moraju poštovati ljudska prava i omogućiti svima slobodu kretanja koji žele da napuste zemlju.

Takođe je kazala da Nemačka podržava rad UNHCR-a u Avganistanu i susednim državama, te se založila za podršku kod međunarodnih partnera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.