U trendu

Merkel: VB i EU što pre da sklope sporazum o slobodnoj trgovini

BRISEL – Britanija i Evropska unija moraju da sklope sporazum o slobodnoj trgovini što je pre moguće nakon izlaska Britanije iz evropskog bloka, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, nekoliko sati nakon što su dve strane postigle sporazum o Bregzitu.

Merkelova je rekla na konferenciji za novinare nakon što su lideri EU razgovarali o Bregzitu da je sporazum o izlasku Britanije iz evropskog bloka omogućio uređen Bregzit i prelazni period do kraja 2020. godine, tako da postoji vreme da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini, preneo je Rojters.

„Postoji suštinska razlika u odnosu na situaciju kada je Tereza Mej bila premijerka. Tada nije bilo jasno kako će budući odnosi izgledati, da li će postojati carinska unija ili ne“, rekla je Merkelova novinarima.

Sada je je sasvim jasno da će Velika Britanija biti treća zemlja i sa ovom trećom zemljom moramo rešiti sporazum o slobodnoj trgovini vrlo brzo, dodala je.

Merkelova je rekla i da se lideri EU nisu bavili pitanjem šta će se dogoditi ako britanski parlament odbaci sporazum.

„Sada je stvar imati poverenje u britanski parlament. To je stari, iskusni i mudri parlament … To treba da bude slobodna odluka britanskog parlamenta“, istakla je Merkelova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.