Merkel: Zatvaranje balkanske rute ne rešava problem

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da zatvaranje „zapadnobalkanske rute“ koju koriste izbeglice „neće rešiti problem“ i da taj potez „nije održiv“.

„Problem se ne rešava preduzimanjem jednostranih odluka“, rekla je Merkel za radio stanicu MDR.

Ona je istakla da, ukoliko se ne postigne dogovor s Turskom, Grčka „neće moći na duži period da ponese teret (izbegličke krize)“, preneo je AFP.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je za „Velt“ poručila da će balkanska izbeglička ruta ostati trajno zatvorena, dodajući da će samo takav „konzistentan signal“ odvratiti migrante da iz Turske prelaze Mediteran i dolaze do obala Evrope.

„Moj stav je jasan, balkanska ruta ostaje zatvorena i to trajno“, rekla je Mikl-Lajtner, preneo je Rojters.

Balkanska izbeglička ruta od juče je praktično zatvorena nakon što je Slovenija počela da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu i prestala da dozvoljava ulazak migrantima bez validnih pasoša i viza.

Posle odluke Slovenije, Srbija će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, saopštio je MUP Srbije.

Nakon što su Slovenija i Srbija objavile oštrija ograničenja za ulazak migranata, Makedonija je potpuno zatvorila granicu za ilegalne migrante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.