U trendu

Merkelova izbegava Davos zbog Trampa?

Nemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je da drugu godinu zaredom ne prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu u Davosu koji se održava od 17. do 20. januara u švajcarskim Alpima.

„Tačno je da je put u Davos bio razmatran, ali ga mi nismo nikada potvrdili, tako da ovo nije otkazivanje“, rekao je za Rojters portparol Merkelove.

Agencija na svom sajtu navodi da se na ovogodišnjem forumu, čija je tema „Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno“, očekuje da dominira predstojeći predsednički mandat Donalda Trampa u SAD i rastući bes javnosti zbog elita i globalizacije.

Rojters podseća da je Merkelova, od kada je 2005. prvi put postala kancelarka Nemačke, bila sedam puta na forumu u Davosu. Navodi se da su nakon glasanja za Bregzit u Velikoj Britaniji i izbora Trampa za američkog predsednika, koji su pripisani gnevom javnosti zbog političkog establišmenta i globalizacije, lideri možda postali manje voljni da putuju na konferenciju u luksuzno skijališko odmaralište koje je postalo sinonim za globalnu elitu.

Navodi se tvrdnja neimenovanog ev ropskog zvaničnika koji smatra da je Merkelovu od odlaska u Davos odbila pomisao da bi tamo morala da odgovara na pitanja o Trampu, sa kojim se ne slaže po brojnim pitanjima, nekoliko dana pre nego što on zvanično uđe u Belu kuću.

Rojters podseća da je tokom predizborne kampanje u SAD Tramp politiku Merkelove prema izbeglicama nazvao „ludom“.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji se ove godine neće kandidovati za drugi mandat, takođe neće ići na Svetski ekonomski forum u Davosu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar