U trendu

Merkelova podržala prava Izraela da se brani

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je danas prava Izraela da se brani od raketnih napada iz Pojasa Gaze i istakla da Nemačka radi na prekidu oružanih napada.

„Zalažemo se za pravo Izraela na samoodbranu i zato je sasvim opravdano da Izrael preduzima masovne akcije. Ali s druge strane, želimo da doprinesemo diplomatskim pokušajima da se obezbedi dugoročna i održiva situacija u regionu“, rekla je Merkel u intervjuu za javni emiter VDR, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Merkelova je rekla da je Nemačka vodila politiku „nulte tolerancije“ protiv antisemitizma, posle nekoliko napada na sinagoge koje su se poklopile sa borbama između Izraelaca i Palestinaca.

Ona je istovremeno dodala da radi podsticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom islamističkom grupom Hamas, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

„Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja“, rekla je Angela Merkel na 23. evropskom forumu javnog servisa Vestdojče Rundfunk u Kelnu.

Ona je rekla da Evropska unija kroz transatlantsku saradnju želi da doprinese da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

Merkel je dodala da su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu „odgovarajućim kanalima“ preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas boravi danas u Izraelu i Palestinskim područjima gde vodi razgovore s obe strane s ciljem postizanja obustave napada.

On je prvi visoki evropski zvaničnik koji je posetio taj region od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

„Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih evropskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući faktor“, upozorila je s tim u vezi Merkel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.