U trendu

Merkelova prvi put posetila naužasnije mesto nemačke istorije

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas, po prvi put u 14-ogodišnjem mandatu na čelu nemačke vlade, bivši koncetracioni logor Trećeg rajha u Aušvicu i istakla da ono što se dogodilo u Aušvicu ljudski um ne može da shvati.

Po dolasku na stratište ona je najpre obišla muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti bivših logoraša, ali i ostaci opreme za ubijanje ljudi.

Položila je, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim venac na „zidu smrtu“, ispred kojeg je ubijeno na hiljade ljudi

„Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje“, naglasila je ona.
Merkelova je istakla da su zločini nacista u ovom logoru neodvojivi od nemačkog identiteta.

„Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta“, rekla je ona i ukazala da se zločini nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati.
Kazala je da se i sada suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije.

„Moramo da se suprostavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla“, poručila je Merkelova dodajući da se zbog toga mora stalno prenositi strašna priča Aušvica.

Poseta Merkelove Aušvicu se u Nemačkoj ocenjuje istorijskim događajem.

Na ovom stratišku bilo je do sada tek dva kancelara.

Poslednja poseta jednog nemačkog kancelara bila je leta 1995. kada je Helmut Kol odao počast žrtvama Aušvica.

Pre njega je tadašnji kancelar Helmut Šimit 1977. kao prvi nemački kancelar obišao ovo stratište.

Inače povod za posetu Merkelove je desetogodišnjica postojanja Fondacije Aušvic-Birkenau, koja se brine o očuvanju stratišta.

Uoči posete Merkelova je obećala finansijsku podršku Fondaciji u visini od 60 miliona evra.

(Tanjug)

3 komentara
  1. AA

    zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina. Dosla da vidi, moze li se ponovo podici fabrika smrti. Kako je nije sramota proslosti, nego i danas nastavlja sa krvavim pirom protiv Srba koje su nasi pretci i te kako osetili. Genocidan narod zajedno sa rvatima, anglosaksimai japancima

  2. Anonimni

    odala pocast zaposlenima

  3. Zvrk

    Bilo bi kulturno da Markelova dodje u Jasenovac ili Kragujevac, Banjicu itd na primer pošto i u Aušvicu ima isto naših Srpskih duša! Pa bi bilo još kulturnije da se zvanično izvine za svoje predhodnike koji su lično odgovorni za hiljade žrtava širom Jugoslavije u modernoj istoriji. Tamo kaže da takve stvari ne smeju nikad više da se ponove a pre samo 29 godina su oni lično finansirali rasturanje Jugoslavije i izazivanje gradjanskog rata. To više i nije tajna. Možeš da se krstiš za medije koliko god hoćeš ali ste i sad krvavi do lakata. Nemcima ne veruj ni kad ti poklone nose. Dok se oni zovu nemci nikad ali nikad neće biti sigurnog mira u Evropi.

Napišite komentar