U trendu

Merkelove prvi put za 15 godina nema na listi Evo ko je nova najmoćnija žena sveta

Filantrop i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena sveta i tako je zamenila bivšu kancelarku Angelu Merkel kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang lista američkog magazina.

Merkel ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra.

Glavni razlog zašto je Skot kao treća najbogatija žena na svetu sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara završila na vrhu ove liste je njen ogroman filantropski rad, navodi se u objašnjenju Forbsove odluke.

Naime, Skot je dala 8,6 milijardi dolara svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, uključujući 2,7 milijardi dolara samo u ovoj godini.

U decembru prošle godine, ona je donirala preko 4,1 milijardi dolara usred pandemije kovida-19.

Potpredsednica SAD Kamala Haris zauzela je drugo mesto na listi, postavši tako najbolje rangirana političarka u istoriji SAD, a treće mesto pripalo je predsednici Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Na listi su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8.), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15.), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva (22.), kraljica Elizabeta Druga (70.), ali i Rijana (68.), Bijonse (76.) i Serena Vilijams (85.)

Moćne žene na listi za 2021. godinu kontrolišu ili utiču na prihode vredne 3.300 milijardi dolara i nadgledaju 6,7 miliona zaposlenih.

Na ovogodišnjoj rang listi je i 14 žena milijardera sa bogatstvom od 167 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar