U trendu

Meštani srpskog povratničkog sela Trubar prepušteni sami sebi –

BANJALUKKA – Meštani srpskog povratničkog sela Trubar u opštini Bihać ni 25 godina od povratka na svoja ognjišta nisu dobili status povratnika, a razlog je, kažu, maćehinski odnos ove opštine kojoj su pripojeni nakon rata i odvajanja od opštine Drvar.

Zbog nebrige bihaćkih vlasti meštani ni danas nemaju struju, jer im traže da plate priključak.

Nemaju ni signal za mobilni telefon, a putna infrastruktura je u katastrofalnom stanju.

Potpuno su, kažu, obespravljeni i prepušteni sami sebi.

Zimi se do Trubara može jedino terenskim vozilom. Putevi su, zbog visokog snega, gotovo neprohodni. Ako negde i „zapnete“ teško da će vam iko pomoći, jer signala za mobilni telefon nema. Od rata nema ni struje. Sekundarna elektro mreža stigla je do kuća, ali nije priključena.

„Pre tri i po godine kako urađen je niski napon, nadali smo se da će biti priključena struja iste godine kad su završili, međutim, do dan-danas nije priključena“, priča meštanin Stevo Rokvić.

Struja im nije prključena jer treba da plate 1.500 KM za priključak. To bi za povratnike trebalo da bude besplatno, ali povratnički status nisu stekli ni decenijama nakon rata. Tako su ostali uskraćeni za prava zagarantovana Ustavom BiH.

Povratnici u Trubar ne mogu da dobiju status povratnika zbog neusklađenosti matičnih i zemljišnih knjiga. Pre rata, ova mesna zajednica pripadala je Drvaru, a od rata je u sastavu Bihaća. Taj grad, uprkos višedecenijskim apelima i molbama povratnika, ni do danas nije rešio ovaj problem.

„To je sad jedna pravna praznina u kojoj se ne mogu koristiti prava koja povratnicima pripadaju. Meštani Trubara nemaju rešen status, ni kao povratnici, ni raseljena lica ni izbeglice“, kaže Dragoslav Popović iz Udruženje „Zavičaj“ Banjaluka.

U odusutvu podrške i razumevanja iz Bihaća, meštani Trubara za pomoć se uglavnom obraćaju opštini Drvar. Drvarskom rukovodstvu ruke su vezane jer ovo selo pripada drugom kantonu.

“ Osim moralne podrške, mi ne možemo da im pružimo nikakvu materijalnu ili podršku u smislu ulaganja u infrastrukturu“, kaže načelnica Drvara Dušica Runić.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u BiH Đorđe Radanović ističe da se u FBiH „administrativne greške vrlo često dešavaju nad pravima Srba“.

„Mi ćemo uputiti molbu opštini Bihać da isprave podatke koji se nalaze u katastru“, najavio je Radanović, piše portal RTRS i dodaje da odgovor na pitanje kada će i kako ovaj, za povratnike gorući problem, biti riešen od grada Bihaća nije dobijen.

Meštani Trubara pomoć će, kažu, tražiti od Republike Srpske i Srbije, kako bi obezbedili 50.000 KM neophodnih za priključak 22 domaćinstva na elektro mrežu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar