Meteorološka služba: Prognoza tačna, Tramp dizao paniku

VAŠINGTON – Direktor Nacionalne meteorološke službe Luis Učelini stao je danas javno u odbranu meterologa koji su se suprotstavili tvrdnji predsednika Donalda Trampa da je uragan Dorijan predstavljao pretnju Alabami dok se približavao Sjedinjenim Državama.
Učelini je rekao da su prognostičari u Birmingemu učinili pravu stvar 1. septembra kada su pokušali da suzbiju paniku u javnosti i glasine da Dorijan predstavlja pretnju Alabami.

Tek su kasnije saznali izvor pogrešnih informacija, rekao je.
Govoreći na sastanku Nacionalnog udruženja za meteorologiju, Učelini je rekao da su meteorolozi „uradili sve što bi bilo koja kancelarija uradila da zaštiti javnost“, prenosi AP.
Prethodno je predsednik udruženja od 2.100 članova, Pol Šlater, rekao da bi bilo koja meteorološka kancelarija „uradila potpuno istu stvar “ kao ona u Birmingemu.

Trump je branio svoj tvit o Alabami, a prošle nedelje je u Ovalnom kabinetu prikazao izmenjenu mapu predviđanja.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu izdala je u petak nepotpisanu izjavu u kojoj je kritikovala birmingemske meteorologe.
Ali Alabama nikada nije bio uključena u predviđanja o uraganu, a Trampove informacije, zasnovane na manje autoritativnim računarskim modelima od zvanične prognoze, bile su zastarele kad je poslao tvit u kojem je napisao da bi Dorijan mogao da pogodi i Alabamu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.