U trendu

Metodije: PG skupština bila kruna ujedinjenja srpskog naroda svih srpskih zemalja

PODGORICA – Podgorička skupština 1918. godine bila je kruna i izraz celokupnog stremljenja ka ujedinjenju sveukupnog srpskog naroda svih srpskih zemalja u svim krajevima gde su živeli, izjavio je danas episkop budimljansko-nikšićki Metodije nakon liturgije u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama.

On je kazao da je srpski narod ugasio svoje dve kraljevine da bi se objedinio sa drugim delovima svog naroda i u drugim prostorima, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska na svom sajtu.

„I sa drugim slovenskim narodima sa kojima smo želeli da budemo zajedno i sa kojima smo osećali prisnost, bliskost i jedinstvo. Dali smo najviše što može jedan zemaljski narod da da – dali smo dve krune i dve kraljevine za to jedinstvo. Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora su izgubile svoje suverenitete i kraljevine da bi ušli u tu veću zajednicu našeg naroda“, kazao je Metodije, preneo je portal CdM.

On je poručio da je to slika da nema jedinstva bez pojedinačnog žrtvovanja.

„Nikad se ljudi ne mogu u zajednici spojiti ako tu nema davanja, pružanja, davanja bez ostatka sebe u zajednicu i truda da se u nju uđe da bi ta zajednica mogla da opstane, živi i traje“, zaključio je episkop Metodije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar