U trendu

Micotakis: Grčka prima nesrazmeran broj izbeglica i migranata

ATINA – Grčka prima, posebno poslednjih meseci, nesrazmerni broj izbeglica i migranata u odnosu na svoju veličinu i broj stanovnika, izjavio je danas grčki premijer Kirjakos Micotakis.

„Naša ostrva se guše, a podrucja na kopnu suočavaju sa prvim problemima“, rekao je grčki premijer tokom svog govora na četvrtom Evro-arapskom samitu, prenela je Ana.

Štitimo naše granice i uvek brinemo o izbeglicama, ali država sama ne može da podnese teret problema tri kontinenta, rekao je Micotakis i dodao da je potrebna jača arapska i evropska saradnja.

„Potrebna je veća evropska i arapska koordinacija da bi se rešili uzroci izbegličkog pitanja, to znači, održivi mir u središtu krize i ozbiljna podrška zemljama porekla i tranzita“, rekao je Micotakis.

Potrebna je i veća saradnja u borbi protiv kriminalnih mreža za trgovinu migrantima kako bi se zaustavila ova grozna trgovina nade, dodao je on.

„Samo legitimitetom i saradnjom moći ćemo da odgovorimo na ovaj veliki izazov 21. veka“, rekao je on.

Grčki premijer je danas tokom svog govora na četvrtom samitu o evro-arapskom partnerstvu istakao ulogu Grčke kao stuba stabilnosti u jugoistočnom Mediteranu i kao zemlje koja povezuje Evropu sa Bliskim istokom i arapskim svetom.

Osvrćući se na pozitivna dešavanja u ekonomiji, Micotakis je naglasio da je stabilnost na Balkanu sigurno deo geopolitičkog i geostrateškog značaja Grčke, primećujući da je posle decenije krize, Grčka ponovo dobila ulogu koju zaslužuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.