U trendu

Micotakis pred parlamentom: Prisluškivanje bilo pogrešno

ATINA – Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je danas pred parlamentom da je prisluškivanje telefona lidera opozicione partije PASOK Nikosa Andrulakisa bilo pogrešno, ali nije otkrio razlog za taj potez obaveštajne službe EIP.

On je rekao da je prisluškivanje Andrulakisa legalna, ali „politički neprihvatljiva“ operacija.

„Kada sam saznao, nisam oklevao da kažem da je to pogrešno, ali svaka inicijativa da se ispravi propust ne sme da potkopa važan rad EIP-a.“, rekao je Micotakis, prenosi Rojters.

Andrulakis, koji je izabran za lidera PASOK-a u decembru 2021, rekao je početkom avgusta da je saznao da je EIP slušao njegove razgovore krajem 2021. godine i pozvao grčki parlament da oformi istražni komitet koji će ispitati slučaj.

Micotakis se zatim izvinio Andrulakisu zato što, kako je naveo, nije znao da ga je grčka obaveštajna služba prisluškivala 2021. godine, dodajući da to nikada ne bi dozvolio.

Šef obaveštajne sluzbe EIP Panajotis Kontoleon podneo je ostavku nakon navoda Andrulakisa i Tanasisa Kukakisa, novinara grčkog Si-En-Ena koji prati finansijske aktivnosti, da su prisluškivani.

Androulakis je 26. jula, takođe, podneo žalbu tužiocima zbog pokušaja prisluškivanja njegovog mobilnog telefona sa softverom za nadzor, što je poseban slučaj.

Lider najveće opozicione partije, levičarske SIRIZE, Aleksis Cipras pozvao je Micotakisa da podnese ostavku i raspiše prevremene izbore. Mandat vlade ističe u leto 2023.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar