U trendu

Migrantska kriza u Nikaragvi i Kostariki

Više od 1.000 migranata sa Kube na putu u SAD pokušali su proteklog vikenda da predju granicu Kostarike i udju u Nikaragvu, što je izazvalo tenzije izmedju dva suseda kada su snage bezbednosti pokušale da ih vrate.

Posle otopljavanja odnosa Vašingtona i Havane, neki Kubanci krenuli su u Centralnu Ameriku u nadi da će preko Meksika ući u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Vlasti Kostarike u petak su saopštile da će izdati posebne sedmodnevne vize za više od 1.700 migranata sa Kube koji su zadržani proteklih dana nakon što su prešli granicu i ušli u zemlju iz Paname.

Vlada Nikaragve oštro je juče odgovorila saopštenjem u kojem se kaže da je Kostarika „namerno i neodgovorno nastavila da izbacuje“ kubanske migrante na njenu teritoriju, narušavajući nacionalni suverenitet. Nikaragvanska sandinistička vlada, predvodjena Danijelom Ortegom, u savezu je sa Kubom.

Ministar inostranih poslova Kostarike Manuel Gonzales uzvratio je da Nikaragva zadržala oko 1.100 migranata sa Kube koji su pokušali da predju granicu u nedelju i da migranti tvrde da je na njih pucano i da je bačen suzavac.

On je optužio Orteginu vladu da je poslala armiju na migrantsku populaciju.

Zvaničnici Kostarike rekli su da su pripremili skloništa i kampove za odbijene Kubance.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar