U trendu

Mihanović: Zemljotresi u Jadranu ne bi trebalo da brinu

ZAGREB – Tri zemljotresa koji su se jutros dogodila u Jadranu, magnitude 4,2 s epicentrom 57 kilometara južno od Visa, kojem su prethodila dva magnitude 3,1 i magnitude 3,2 ne bi trebalo da brinu, kaže profesor Ante Mihanović.

„Sredozemljem prolazi sudar afričke i indo-evropske tektonske ploče. Sve što se događa je u okviru nama poznatog, sam jadranski deo nije toliko potresno ugrožen i podaci govore da tamo u suštini nema jakih potresa, osim na dve lokacije, zona Palagruže i zona Jabuke“, objasnio je profesor Mihanović sa Građevinskog fakuteta Univerziteta u Splitu.

On je hrvatski Javni servis HRT rekao da potres kakav se dogodio 27. marta, od 5,5 Rihtera i 10 kilometara od žarišta, spada u jedan, prema podacima redak potres, koji se događa jednom u 500 godina.

„Što se tiče povratnog perioda, mala je verovatnoća da će se dogoditi jači potres. Njegov učinak je minoran za nas, samo se Palagruža tresla tako da nekih posebnih šteta nema, osim našeg straha“, kaže Mihanović.

Dodao je da građani moraju da nauče da žive sa potresima i upozorava one koji grade i projektiraju građevine da to čine tako da objekti moraju da budu sigurni i otporni na zemljotrese.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar