U trendu

Mijatović traži od GR da ne vraća migrante u Tursku

ATINA – Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope, Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog navoda da su grčke vlasti u nekoliko navrata tajno prisiljavalje migrante da se vrate nazad u susednu Tursku i pozvala ih da obustave tu praksu.

U pismu koje je uputila predstavnicima vlade u Atini 3. maja, Mijatović je izrazila zabrinutost zbog ovih navoda i pozvala grčke vlasti da obezbede nezavisnu istragu, prenosi AP.

Takođe, izrazila je i zaprepašćenje zbog „jednostavnog odbacivanja navoda“ uprkos velikom broju dokaza predstavljanih prethodnih godina.

Kako je Mijatović navela, zabeležen je porast broja prijavljenih slučajeva u kojima su migranti, koji su brodom stigli na istočnoegejska ostrva iz Turske, označavani kao tražioci azila i vraćani nazad u vode Turske.

Takođe, ona je pozvala grčke vlasti da poboljšaju uslove života u prihvatnim centrima na istočnoegejskim ostrvima, na koja najviše pristižu migranti iz Turske.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na svedočenja migranata iz Turske, Grčka je više puta sprečavala ljude da zatraže azil, ili ih je ilegalno vraćala nazad, nakon što su ušli u Grčku.

Atina te tvrdnje negira, a u pismu koje su danas poslali vladini zvaničnici kao odgovor, tvrde da si ti navodi u velikoj meri neutemeljeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.