U trendu

Milanovic: Ako neko glasa za sankcije Dodiku, za mene izdajnik

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je srpski clan Predsedništva BiH Milorad Dodik hrvatski sagovornik i da mu ne treba uvoditi sankcije, a za lidera najveće bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića rekao da „kupuje vreme“ kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sistemu koji diskriminiše Hrvate.
„Dodik nije etnonacionalista, nije šovinista, ne širi etničku mržnju“, kazao je Milanović u obraćanju novinarima i dodao da je Dodik sagovornik, prenosi Hina.
Hrvatski predsednik je takođe, rekao da je protiv evropskih sankcija nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.
„Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom savetu“, rekao je Milanović.

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, lidera bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao „kradljivcem vremena“ koji, kako prenosi hrvatska agencija, dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

„Vreme protiče, izbori dolaze i održaće se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti“, u slučaju da ne dođe do izmene izbornog sistema koji bi sprečio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tela susedne države, ocenio je Milanović.

Komentarišući proslavu Dana Republike Srpske (RS), Milanović je ponovio da je to „loš datum“, jer su nakon njega, kako je rekao, usledili grozni zločini na teritoriji današnje RS.

„RS je trebalo da bude vojno uništena sredinom oktobra 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerisano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku“, kazao je Milanović.

Usledilo je uspostavljanje RS u Dejtonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsednik Franjo Tudman. „Ja to akceptiram, to je sve“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar