U trendu

Milanović: BiH treba dati status kandidata za EU

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovio je danas da Bosni i Hercegovini treba dati status kandidata za Evropsku uniju, kao i Ukrajini, koja je, prema njegovom mišljenju, u mnogo težem položaju od BiH.

Kako je ocenio Milanović, drugačiji postupak bi „nalikovao sadizmu“, prenosi Hina.

„Ja sam za to da se celoj Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli, jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldovija mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može“, poručio je Milanović.

Evropska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju.

Hrvatski predsednik je ocenio da Evropska komisija nije takvu odluku donela na sopstvenu inicijativu.

„Komisija u takvim stvarima nije autonomna, to je tehničko birokratsko telo i neko drugi – (francuski predsednik Emanuel) Makron, (nemački kanclear Olaf) Šolc, bilo ko, odlučio je ili su se uskladili da se nastupi na takav jedan otvoren, prijateljski način prema Ukrajini i Moldaviji“, poručio je Milanović.

On je ukazao da Hrvatska ne može nikako da dopusti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat.

„Ako im sada ne damo status kandidata, onda ih praktično ne percipiramo kao državu“, kazao je hrvatski predsednik.

Dodao je da očekuje od hrvatske vlade i premijera da se zauzmu za to pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar