U trendu

Milanovic: Ko priča o ratu u BiH zalepiti mu usta selotejpom

ZAGREB – Hrvatski predsedniik Zoran Milanović optužio je danas premijera Andreja Plenkovića da bojkotuje sazivanje sednice Veća za nacionalnu sigurnost o stanju u Bosni i Hercegovini i da u njihovom sukobu „nema ničeg ličnog“ iako to, kako navodi, premijer tako predstavlja.

Milanović je novinarima rekao da će poslepodne razgovarati s glavnim sekrtarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i približiti mu šta se događa u BiH.

Smatra da su „međunarodni lideri što se tiče poznavanja situacije u BiH u zapuštenom stanju“ i kaže da je to „rezultat nerada hrvatske diplomatije“.

Hrvatski predsednik je istakao da se pitanje BiH tiče NATO saveza, ali ne očekuje da Stoltenberg može puno da učini. Rekao je da hrvatski državni vrh nema zajednički stav jer Plenković „bojkotuje“ održavanje sednice Veća za nacionalnu sigurnost.

„Na meni je da komuniciram na onom nivou saglasnosti, odnosno usklađenosti koja postoji između mene i vlade i Plenkovićevog HDZ-a. Oni neće ni to“, rekao je Milanović.

Dodao je da Plenković sve svodi na lični sukob što je neverovatan, kako kaže, nivo izdaje.

„Kada bismo on i ja uputili istu poruku, barem 75 posto hrvatskih građana bi nas podržalo“, uveren je Milanović i ponovio:

„Ovo je isključivo Plenkovićeva lična sabotaža, ‘ćeif’ i privatna karijerna avantura“, kazao je hrvatski predsendik.

Milanović smatra da postoji „rizik“ da se pogorša stanje u BiH i da je njegov cilj da se to spreči i da se na „miran način nađe okvir za suživot tri konstitutivna naroda u BiH“, ali ne misli da je moguć oružani sukob.

„Ko god počne da mi priča o tome da će izbiti rat u BiH, treba ga selotejpom zalepiti (…) treba mu zalepiti usta jer to je huškanje, ko će koga napasti u BiH? Srbi s ona tri oklopna vozila na klocnama?“, upitao je Milanović.

Primetio je i da se Hrvati iz BiH iseljavaju dok se u Sarajevu prave karijere, a kao primer je naveo kancelariju visokog predstavnika kristijana Šmita, gde, kaže, primaju ogromne plate.

„Ovo nisu naše lične bitke, ja neman ništa da izgubim. Ovo je Plenkovićevo ludilo“, rekao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar