U trendu

Milanović napustio obeležavanje Bljeska zbog ustaškog pozdra

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio je danas obeležavanje godišnjice vojno-politicijske akcije Bljesak u Okučanima, nakon što je jedan od prisutnih istakao majicu sa ustaškim pokličom „za dom spremni“.

Premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković su ostali na manifestaciji, a Milanovih kaže da su oni to morali, preneli su hrvatski mediji.

Upitan je li razgovarao s premijerom o tome, Milanović je kazao:

„Jesam. On je slegnuo ramenima. Imam razumevanja za premijera, ali pozdravu ‘za dom spremni’ ovde nije mesto“, kazao je predsednik Hrvatske.

„Ja u tome ne želim da učestvujem. To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ubuduće gde god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati“, rekao je Milanović po napuštanju događaja.

Programom je bilo predviđeno da Milanović sa Plenkovićem I Jandrokovićem položi zajednički venac.

Sam program obeležavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske „Lijepa naša domovino“, preneli su hrvatski mediji.

Milanović je kazao I da su prethodno dogovoreni svi protokoli današnjeg obeležavanja, ali da na isticanje ustaških simbola nisu pristali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.