U trendu

Milanovic pisao Stoltenbergu, ali više ne pominje veto

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poslao je pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a nakon što je u nekoliko navrata rekao da će blokirati prijem Švedske i Finske u Alijansu dok se ne izmeni izborni zakon u BiH.

U pismu u koje su Dnevnik Nove TV i DNEVNIK.hr imali uvid Milanović, međutim, ne pominje veto.

U pismu kaže da Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a da su zahtevom za punopravno članstvo odabrale novi strateški pravac kako bi obezbedile zaštitu nacionalnih bezbednosnih interesa, „motivisani ruskom agresijom na Ukrajinu“.

Milanović ističe da je Hrvatska uvek delila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO, kao i da aktivno učestvuje u misijama poput one u Avganistanu i da zbog toga sada očekuje od saveznika da čuju da je Hrvatska zabrinuta i da je podrže u tome.

Objasnio je složenu situaciju u BiH koja direktno utiče i na Hrvatsku navodeći da je BiH država čija stabilnost zavisi od „jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, kako je to je definisano u Dejtonskom sporazumu.

„Hrvatskoj, koja deli više od 1.000 kilometara granice s BiH, u vitalnom je interesu da ima stabilnog suseda, a pogoršanje situacije tamo ugrožava i našu bezbednost“, naveo je Milanović.

Dodao je da je Hrvatska bila „jako razočarana što međunarodni medijatori nisu bili uspešni u postizanju dogovora o izmenama izbornog zakona“ i ocenjuje da je zbog toga BiH raspisala izbore „prema pravilima koja su diskriminatorska i protivustavna“.

Kaže i da većina državnika nije svesna izborne nejednakosti u BiH i da to može da ima ozbiljne posledice i da izazove bezbednosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

„Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH“, naveo je Milanović i poručio da nije kasno da se zaustave još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se zaustavi dalja destabilizacija zemlje.

Milanović je još zamolio Stoltenberga da pismo podeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.