U trendu

Milanović podrzao kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović podržao je kandidaturu Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji i predložio da se status kandidata dodeli BiH i Kosovu, a Albaniji i Severnoj Makedoniji da se omoghuci početak pregovora o pristupanju.

„Predsednik Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je pre moguće“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika, prenosi Hina.

Time je Milanović podržao inicijativu predsednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

Milanović je podržao inicijativu i poručio da se mora učiniti sve u cilju sprečavanja širenja krize na Zapadni Balkan i kako bi se izbeglo svako moguće ugrožavanje Hrvatske i susednih zemalja.

„Milanović je inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Predložio je i da odmah započnu pregovori o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje već imaju status kandidata.

Milanović je takođe ukazao da je potrebno ubrzati pregovore sa Crnom Gorom, dok se Srbija, kako je rekao, u ovom za evropski mir važnom trenutku mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku.

„EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke“, istakao je Milanović u saopštenju.

Takođe je ukazao da je ubrzani put Ukrajine u EU jedan od načina da se zaustavi i izbegne širenje rata u Europi.

„Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji“, poručio je Milanović.

On je rekao i da „Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoc“.

Predsednici Bugarske, Češke, Estonije, Litvanije, Letonije, Poljske, Slovačke i Ukrajine dan ranije su otvorenim pismom poručili da Ukrajina „zaslužuje da dobije neposrednu perspektivu pristupanja EU“, te da institucije EU treba da preduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dali status zemlje kandidata za EU i otvorili proces pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.