U trendu

Milanu Kneževiću dodeljeno priznanje „Svetosavska povelja“

PODGORICA – Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević u Kosovskoj Mitrovici primio je ugledno društveno priznanje na polju kulture, „Svetosavska povelja“, za „ukupnu delatnost na polju borbe za istinu o Kosovu i Metohiji“.

Kneževiću je Povelja uručena sinoć u Kosovskoj Mitrovici.

Knežević je ukazao na svoj životni krug, jer je njegova familija u Crnu Goru došla upravo sa Kosova i Metohije, zbog čega, kako je istakao, svaki svoj dolazak na Kosovo doživljava kao „svojevrsni povratak praroditeljskom domu“.

On je na svečanosti dodele priznanja, između ostalog, rekao da je znao i da to zna i sada, da krv nije voda.

„To iskustvo predaka, koje teče i mojom krvlju, kao i vašom, govori o jednom saglasju i bratskoj ljubavi, koju ništa ne može da naruži, niti da natruni.“

Kako prenosi portal podgoričke Adria tv., Knežević je kao kulturni poslenik i političar, afirmisani pesnik i romanopisac, u svojoj pozdravnoj reči distancirao se od odluke režima u Crnoj Gori, koji je 2008. godine prihvatio nezavisnost Kosova.

Pritom je istakao da se čak i tada osamdeset pet posto građana Crne Gore protivilo toj odluci.

Ukazao je i na sličnosti golgote Srba na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori zbog borbe za identitet srpskog naroda i pravo na slobodu i slobodnu reč.

Naglasio je da je Demokratski front odoleo svim ponudama oko ulaska u vlast po cenu odricanja od srpskog življa na Kosovu i Metohiji, i svih obeležja po kojima je Crna Gora nekad nazivana Srpskom Spartom.

Zato je ponovio da se srpski narod u Crnoj Gori nikad neće odreći svog istorijskog pamćenja i neraskidivih veza sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, u Srbiji i rasijanju.

Knežević, profesor srpskog jezika i književnosti, kao angažovani pisac, dosad je objavio šest knjiga poezije i roman „Obala Nesanice“, član je UKCG, a dobitnik je više književnih priznanja, među kojima su najznačajnija: „Mirko Banjević“ za poeziju, „Slobodan Kostić“ za humor u satiri, „Radoje Domanović“ i „Velika Gramata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.