Milijarder se izvinio jer je Trampu rekao: „Afrika Vas voli“

JOHANESBURG – Južnoafricki biznismen i milijarder Patris Motsepe izvinio se zbog toga što je američkom predsedniku Donaldu Trampu rekao da ga Afrika voli tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu prošle nedelje.

Video u kojem se vidi i čuje kako je Motsepe to izjavio postao je viralan na društvenim medijima i izazvao je ogorčenje ljudi koji se ne slažu sa njim, preneo je AP.

U vido poruci čuje se Motsepe kako kaže Trampu tokom zajedničke večere: „Afrika voli Ameriku. Afrika voli Vas. To je veoma, veoma važno. Želimo da Americi ide dobro. Želimo da Vama ide dobro. Uspeh Amerike je uspeh ostatka sveta“.

Kao odgovor na Motsepeovu izjavu Tramp je rekao: „Obavili ste sjajan posao, hvala Vam puno“.

Motsepeove poruke kritikovali su čak i južnoafrički ministri, a ministar finansija Tito Mboveni je rekao da stavovi milijardera ne predstavljaju stavove vlade.

Premijer provincije KvaZulu-Natal Sihle Zikalala čak je rekao da Tramp nije prijatelj vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres i da Južna Afrika nije imala nikakve koristi od američkog predsednika.

Trampa su kritikovali zbog njegovih komentara o Africi, među kojima je i onaj u kojem je uporedio Afriku sa „prljavim klozetom“, a koji je naišao na osude širom Afrike.

Inače, u današnjem je saopštenju Motsepe poručio da je dužan da sluša različite stavove, ali i da želi da se izvini.

„Nemam pravo da govorim u bilo čije ima, osim u svoje“, istakao je.

(Tanjug)

Napišite komentar