U trendu

Milina: Ucesnici protesta nisu popisivani, samo brojani

ZAGREB – Direktor hrvatske policije, Nikola Milina, tvrdi da policija Krapinsko-zagorske županije nije prikupljala lične podatke učesnika protesta u školama, već je samo, kaže, popisivala broj učesnika, koji su išli na protest u Zagreb da bi obezbedila protok saobraćaja.

Milina je to rekao u odgovoru na pitanje predsednika Nezavisnog sindikata srednjih škola, Branimira Mihalineca, koji je rekao da popisivanje učesnika jučerašnjeg velikog protesta smatra zastrašivanjem ljudi u štrajku.

Mihalinec je nakon sastanka u vladi u ponedeljak pitao ko je i zašto popisivao učesnike protesta u toj županiji.

„Kada imamo proteste s velikim brojem učesnika, najviše se to događa na području Policijske uprave zagrebačke, policijske uprave dostavljaju podatke o prevoznim sredstvima, broju autobusa, kako bi se na bolji način obezbedio protok i bezbednost saobraćaja i da bi se preduzele sve mere bezbednosti da sve protekne u najboljem redu“, kazao je Milina, prenela je Hina.

On je potvrdio da su pripadnici obilazili škole u toj županiji da bi prikupili podatke o broju učesnika.

Veliki protest na zagrebačkom Jelačićevu trgu, organizovali su u ponedeljak sindikati zaposlenih u obrazovanju pod sloganom „Hrvatska mora bolje“.

Prema procenama na protestu je bilo između 30 i 40 hiljada ljudi.

Sindikati štrajkuju duže od mesec dana, a učenici su do danas izgubili 12 dana nastave.

Milina, navodi agencija, nije precizirao koliko je učesnika juče bilo na protestu.

„Policiji je najbitnije da sve protekne u najboljem redu, a sami organizatori objavljuju koliko je bilo učesnika, a to se može pregledati, svi ste videli fotografije“, rekao je direktor policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.