U trendu

Milioneri protestovali ispred Bezosove kuće, tražili da im se poveća porez

Grupa milionera izašla je na ulice Njujorka i Vašingtona i protestovala tražeći da bogataši, u koje i sami spadaju, počnu da plaćaju više poreza.

Demonstracije su održali ispred kuća najbogatijeg čoveka na svetu i direktora „Amazona“ Džefa Bezosa u Njujorku i Vašingtonu.

Organizacija „Patriotski milioneri“, koja okuplja bogate pojedince, traži da se usvoje progresivne promene u oporezivanju i da imućniji građani plaćaju više poreza.

Grupa takođe podržava plan predsednika Bajdena da podigne poreze za korporacije i Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje. Podizanje poreza treba da u velikoj meri pokrije predsednikov predlog ulaganja dva biliona dolara u infrastrukturu i 1,8 biliona dolara u plan pomoći porodicama.

„Patriotski milioneri“, čiji članovi zarađuju više od milion dolara godišnje, a čija vrednost imovine premašuje 5 miliona dolara, okupili su se ispred kuća najbogatijeg čoveka.

„Sa ovakvim sistemom dolazimo do toga da postoji nekolicina bogatih i veliki broj siromašnih, i to ne funkcioniše. To nije održiva situacija za društvo“, kaže za Gardijan Moris Perl, predsedavajući „Patriotskih milionera“.

Iako je Bezos načelno rekao da podržava podizanje poreza za korporacije, „Amazon“ je prošle godine u februaru platio tek 9,4 odsto poreza na prihod, manje od polovine zakonski predviđenog poreza od 21 odsto.

Prema planu Bajdenove administracije, korporativna poreska taksa trebalo bi da bude podignuta sa 21 na 28 odsto. Tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa, Kongres je 2017. godine smanjio godišnju poresku stopu na prihod korporacija sa 35 na 21 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.