U trendu

Milionima Somalijaca preti smrt od gladi zbog suše

 Zvaničnik UN zadužen za humanitarnu pomoć rekao je da bi više od dva miliona muškaraca, žena i dece u Somaliji moglo umreti od gladi do kraja leta ako humanitarna pomoć brzo ne stigne u tu afričku zemlju pogodjenu sušom.

Generalni podsekretar UN Mark Loukok izjavio je da je za to potrebno oko 700 miliona dolara, pošto je izostanak kiša ubio stoku i uništio useve.

On je naveo da je Fond UN za brze odgovore izdvojio 45 miliona dolara za pokrivanje nestašice hrane, vode i svakodnevnih potrepština u Somaliji, kao i u delovima Kenije i Etiopije pogodjenim sušom.

Prema njegovim rečima, od 15 miliona Somalijaca, više od tri miliona jede jedva dovoljno hrane da preživi, a nestašica je za oko 40 odsto gora nego tokom zime.

Ono što je prema prognozama trebalo da bude prosečno kišno godišnje doba u Somaliji je sada jedno od najsušnijih u više od 35 godina. Zajednice koje su već bile ranjive zbog ranijih suša se ponovo suočavaju s nestašicama hrane i vode i u opasnosti su od smrtonosnih zaraznih bolesti“, naveo je Loukok.

Pomoć UN dopunjava napore vlada Somalije, Kenije i Etiopije da pomognu svojim gradjanima, posebno osobama s posebnim potrebama i interno raseljenima.

Humanitarni fond za Somaliju je ispražnjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.