U trendu

Milionska prevara sa lekovima protiv raka

Nemačka policija u Hamburgu pokrenula je, u saradnji sa državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora farmaceutske firme „Citoservis“, kao i više ordinacija lekara, apoteka, jednu bolnicu, privatne posede, zbog sumnje u prevare sa lekovima protiv raka.

Reč je o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje više od 420 policajaca i šest tužilaca, prenosi list Hamburger morgenpost.

„Citoservis“ je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

Portparolka Tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u kompaniji.

Morgenpost navodi da je „Citoservis“ podmićivao lekare.

Od januara 2017. godine pojedini lekari dobijali su od „Citoservisa“ više od pola miliona evra, nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

„Citoservis“ je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija, koji su kako se pretpostavlja u optužnici, naplaćivane više nego što zaista koštaju.

Lidi Ehtering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i prevaru.

Ehteringova je navela da je načinjena šteta od najmanje 8,6 miliona evra, za koju očekuje da će se uvećavati kako istraga bude tekla.

U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima.

Hamburger morgenpost ukazuje na to da lečenje raka može dostići troškove i do 100.000 evra.

Takvi recepti si veoma unosni za apoteke i proizvođače lekova, pa se u farmakološkoj industriji nazivaju i „farmaceutskim zlatom“.

Iz kompanije „Citoservis“ niko se još nije oglasio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.