U trendu

Milošević pozvao Srbe u HR da se popišu

ZAGREB – Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, iz reda srpskog naroda, pozvao je sve pripadnike nacionalnih manjina, posebno Srbe da iskoriste, kako je rekao, odličnu mogućnost i da preko interneta sami popišu sebe i svoje ukućane iz sigurnosti i topline doma.

Popis stanovništva u Hrvatskoj počeo je danas i biće sproveden prvi put u dve faze, a prva je mogućnost samopopoisivanja preko internet stranice e-Građanin.

Milošević je na Fejsbuku pozvao sve građane, sve pripadnike nacionalnih manjina, a posebno Srbe da se „slobodno i otvoreno izjasne da su Srbi i pravoslavci, odnosno poštovaoci Srpske pravoslavne crkve“.

Poručio je i da je popis stanovništva, koji je danas počeo u Hrvatski, složeno i izuzetno važno statističko istraživanje.

„Popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj“, naveo je Milošević.

Ukazujući na važnost popisa za sve nacionalne manjine, Milošević je podsetio da gotovo sva prava nacionalnih manjina zavise od njihove brojnosti, koja se utvrđuje svakh 10 godina.

„Najvažnije od svega je da se danas, u 2021. godini, svi mi slobodno, bez nelagode izjasnimo na pitanja u popisnom upitniku o nacionalnoj pripadnosti, jeziku, veri i pripadnosti verskoj zajednici“, poručio je Milošević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.