U trendu

Milovac: Rano je govoriti da li je Vlada CG na pravom putu

PODGORICA – Direktor Istraživačkog centra MANS Dejan Milovac smatra da je teško da se desi da crnogorski parlament, uz podršku DPS-a, donose zakonsku regulativu koja bi u dogledno vreme mogla u zatvor da odvede Branimira Gvozdenovića, Mila Đukanovića ili nekog iz njhovog neposrednog okruženja.

Milovac je u emisiji Link Radija Crne Gore rekao da niko ne znako hoće li se lider DPS Milo Đukanović povući s političke scene.

On kaže da ne vidi zbog čega bi se Đukanović povlačio ukoliko se nastavi ovakav razvoj događaja.

„Ako URA nastavi da daje podršku DPS-u u smislu ustupaka, kao što su članstvo u određenim odborima, neprocesuiranje određenih funkcionera, definisanje zakonske regulative na način da će sve manje biti mogućnosti za informacijama, ne vidim zašto bi DPS uskraćivao podršku vladi i zašto bi se Đukanović povlačio“, rekao je Milovac.

Priča o povlačenju Đukanovića, smatra Milovac, bila je potrebna Abazoviću „kao balans u odnosu na uzimanje podrške od DPS-a“.

Milovac veruje i da je mesec dana od formiranja vlade malo da bi se moglo govoriti o tome je li nova izvršna vlast na pravom putu ili ne.

U ovih mesec dana, kaže, nije se desilo ništa za šta bi Vlada Crne Gore mogla da preuzme zasluge, ako se govori o tome da je tužilašvo nezavisno od izvršne vlasti.

„Malo je problematično što se kompletna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije svodi na PR prilike premijera Abazovića i njegove partije. To više ne može da se sakrije, ni na društvenim mrežama ni u medijima, da se zasluge za ono što su vidljiviji počeci borbe protiv organizovanog kriminala pokušava preuzeti kao rezultat političke podrške GP URA i samog premijera“, rekao je Milovac.

Ukazao je da niko ne želi da nakon „tužilaštva Mila Đukanovića imamo tužilaštvo Dritana Abazovića“, bez obzira na to što „Abazović možda ima ili nema iskrene namere kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala“.

„Borba protiv korupcije, u vladi Dritana Abazovića, je data ministru bez portfelja. To samo po sebi govori koliko će stvarno biti stavljen fokus na ta pitanja“, smatra Milovac.

Istakao je da DPS već preuzima neke poluge vlasti, poput određenih odbora u crnogorskom parlamentu: „To je ono što je loša poruka za sve one koji su glasali 30. avgusta protiv DPS-a“.

Kao primer je naveo slučaj Petra Ivanovića, kome je skinut imunitet zbog afere oko Abu Dabi Fonda: „Taj čovek je danas u Odboru za ekonomiju, finansije i budže, što je presedan“.

Govoreći o slučaju Vesne Medenice, Milovac kaže da ne bi bilo dobro da se na kraju postupka desi da imamo „Vesnu Medenicu, ako se to dokaže, da je ona bila samo deo te kriminalne organizacije koju je organizovao njen sin, a da se ne dovedu do kraja drugi postupci“, preneo je portal RTCG.

Takođe, nije isključio mogućnost da predmet Medenica dođe u ruke sudiji koji je bio blizak sa njom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar