U trendu

Minimalac u ovoj zemlji povećan na 740 evra

Socijalistička vlada Portugalije koja se obavezala da će minimalnu platu povećati za 25 odsto za četiri godine, povećaće je iduće godine za skoro šest procenata, rekla je danas ministarka za rad Ana Mendeš Godinjo.

Minimalna plata će u roku od 12 meseci biti povećana na 740 evra bruto mesečno, dok je sada 700 evra.

U Portugaliji minimalnu platu ima 720.000 ljudi.

Socijalistički premijer Antonio Košta koji je na vlasti od 2015. godine, a mandat mu je obnovljen na poslednjim parlamentarnim izborima u oktobru, obavezao se na revalorizaciju minimalne zarade svake godine kako bi kumulativno porasla za 25 odsto 2023. godine.

Povećanje je „previše ambiciozno“, kritikovao je predsednik Konfederacije portugalskih preduzeća (CIP) Antonio Saraiva.

Za Armenija Karlosa, lidera CGTP-a, glavne portugalske konfederacije sindikata, iznos povišice je, ipak, „nedovoljan“ jer su ekonomske prilike povoljne.

Socijalistička vlada namerava da nastavi socijalnu politiku uporedo sprovodeći konsolidaciju javnih finansija započetu u prethodnom mandatu zahvaljujući poboljšanju stanja privrede.

To je omogućilo da se obustavi politika štednje koju je vodila vlada desnice kada se Portugalija koju je teško pogodila dužnička kriza 2011. godine, našla pod nadzorom Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar