U trendu

Ministar: Deklaracija o BiH ne šalje dobre poruke

ZAGREB – Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je Predlog deklaracije o BiH koju su pripremili poslanici vladajuće koalicije u Nemačkoj „ne šalje dobre poruke“ i u njemu je vidljiv „snažan bošnjački lobi“.

Predlog ove deklaracije prošle sedmice je upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga i trebalo bi da bude usvojen ovog ili narednog meseca.

U rezoluciji se podržava evropski put BiH, a za pretnje suverenitetu zemlje, blokade i podele optužuju se vodeći srpski zvaničnik Milorad Dodik i hrvatski Dragan Čović.

Grlić Radman ističe da ovaj predlog nije podržao celi Bundestag nego „jedna frakcija“ te da je pritom vidljiv „snažni bošnjački lobi“, samom činjenicom što u tom telu ima poslanika bošnjačkog porekla.

„Ovim predlogom se ne postiže nikakav mir, nikakva stabilnost, niti se šalju dobre poruke, pre svega zemljama zapadnog Balkana“, rekao je ministar Grlić Radman, prenelaje Hina.

Istakao je da je stabilna BiH u interesu Nemačke.

Grlić Radman je rekao da su on i premijer Andrej Plenković prošle sedmice „imali jako dobar razgovor“ s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da su „jako dugo razgovarali o BiH i višenacionalnoj prirodi te zemlje“.

Naglasio je da Hrvatska i dalje ostaje najbolji poznavlac susedne zemlje i najveći zagovarč njene integracije u EU.

Za Marinka Čavaru, predsednika Federacije BiH kome su SAD uvele sankcije, ministar je rekao da je „častan, politički odgovoran čovek“ koji voli svoju domovinu i zagovara poštivanje Dejtonsko-pariskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.