U trendu

Ministar: HR snažno podržava pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama

ZAGREB – Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlic Radman izjavio je danas da zvanični Zagreb snažno podržava pristupanje tzv. Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju.

Grlić Radman je to rekao tokom sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore u privremenim prištinskim institucijama Donikom Gervalom-Švarc tokom njene prve posete zvaničnom Zagrebu.

Grlić Radman je izrazio spremnost Hrvatske da Prištini pomogne svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

On je pozdravio, kako se navodi, „predanost kosovske vlade evropskom putu Kosova i nastavku sprovođenja reformi“.

Govoreći o političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, uključujući dijalog Beograda i Prištine, Grlić Radman je kazao da je „Evropski put svih šest država Zapadnog Balkana, na osnovu individualnog pristupa i doslednog i potpunog ispunjavanja svih kriterijuma, jedini ispravan put“.

,,U širem geopolitičkom kontekstu, Kosovo se proevropskim stavovima u svojoj spoljnoj politici pokazuje kao pouzdan partner“, naveo je Grlić Radman.

Gervala-Švarc je kazala da Hrvatska nije samo strateški partner nego i vrlo blizak prijatelj Prištine.

Prema njenim rečima, Zagreb i Priština dele „zajedničku dugačku istoriju“ koja uključuje i borbu za nezavisnost od Jugoslavije, komunističke diktature u kojoj je, kako je navela, ekonomsku i političku dominaciju imala Srbija, saopšteno je, između ostalog, iz MVEP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar