U trendu

Ministar: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj

ZAGREB – Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov tvrdi da bespilotna letilica koja se nedavno srušila na Zagreb nije ispaljena iz njegove zemlje, uz poruku da su Ukrajina i Hrvatska prijateljske zemlje, a njihovi narodi prijatelji i braća.

Tokom rasprave o ovom incidentu u Evropskom parlamentu hrvatski evroposlanik Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra na što je Režnikov odgovorio:

„Reč je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preleteo je nekoliko zemalja članica NATO saveza pre pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije video i uništio? Dakle, možete li sami da štitite svoje nebo? Reč je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom odbrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uveravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron“.

Odgovor ukrajinskog ministra, saopšten je iz kabineta Picule, u kojem se navodi da je Režnikov još rekao:

„Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom“.

Dodaje se da su Picula i Režnikov razgovarali na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta posvećenoj „invaziji Rusije na Ukrajinu“, na kojoj su učestvovali članovi delegacije EP koji su prošlog meseca bili u poseti Ukrajini, nekoliko sedmica pre ruskih vojnih aktivnosti.

Picula je, dodaje se, uz raspravu o Režnikovim procenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letilice u Zagrebu.

Picula je, stoji u saopštenju, podsetio na raniju Režnikovljevu ocenu da je ruska agresija test za Evropsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nezabeležena.

„Ali, istakao je da smatra da EU mora da nastavi da jača sankcije Rusiji i pruža finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cele Evrope“, zaključuje se u saopštenju iz kabineta Picule, preneo je zagrebački Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar