U trendu

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin stigao u Izrael

TEL AVIV – Ministar odbrane SAD Lojd Ostin stigao je danas u Izrael, gde će preneti zabrinutost zbog sve većih tenzija na okupiranoj Zapadnoj obali, što bi moglo da odvrati saveznike od njihovog napora da se suprotstave Iranu, preneo je Rojters.

Ostin, koji se nalazi na regionalnoj turneji, sleteo je na aerodrom „Ben Gurion“ u poseti koja je pomerena zbog sve većih uličnih protesta Izraelaca protiv planova premijera Benjamina Netanjahua o reformi sudstva.

Nekoliko časova ranije, izraelske snage ubile su tri pripadnika Islamskog džihada na Zapadnoj obali, dodaje britanska novinska agencija.

„Ministar Ostin je savršeno sposoban da razgovara o oba pitanja, Zapadnoj obali i Iranu. Međutim, izraelska velika okupiranost Zapadnom obalom skreće naš fokus sa strateške pretnje, a to je opasno iransko nuklearno napredovanje i nastavak regionalne i globalne agresije“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik odbrane SAD.

Ostina je na aerodromu dočekao izraelski kolega Joav Galant, a njih dvojica će učestvovati u razgovoru sa premijerom Netanjahuom u obližnjem vojnom kompleksu.

Ostin je trebalo da stigne u sredu i ostane preko noći u Tel Avivu, gde je smešteno izraelsko Ministarstvo odbrane.

Međutim, planovi su promenjeni zbog zabrinutosti o poremećaju saobraćaja u gradu zbog antivladinih protesta.

„Ostin je posvećen izraelskoj bezbednosti, ali jedna od stvari na kojima možemo da radimo je jačanje odnosa jer naša demokratska društva dele iste vrednosti“, rekao je američki zvaničnik, dodajući da je jedna od tih vrednosti i pravo na protest.

Jedna od tema za koje su SAD zainteresovane je selo Huvara, gde je palestinski napadač ubio dva brata iz jevrejskog naselja, što je dovelo do nereda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar